PROGRAM I PLAN AKCIJE:

-MESTO:Ždrelo

-TERMIN: 27.03.2020. do 29.03.2020. (petak , subota , nedelja)

-SKUP UČESNIKA: 27.03.2020. OD 15:45 h na staroj pijaci ispred Ruske crkve

-PREVOZ: veliki autobus

-POLAZAK:16:00 h

-POVRATAK : 29.03.2020. u večernjim satima

-ISHRANA:obezbeđen doručak i kuvani obrok-kasni ručak u subotu i doručak u nedelju.Ostalo iz ranca.

-OPREMA: planinarske cipele , slojevita garderoba prilagođena zimsko-proletnjim uslovima , zaštita od sunca i kiše , papuče za dom, kupaći kostimi i peškir za kupanje na toplom izvoru banje Ždrelo.

-SMEŠTAJ: u izviđačkom domu koji se nalazi na severoistočnoj strani naselja Ždrelo na nadmorskoj visini od 215 m. Kapacitet doma je 45 ležaja , smeštenih u 4 spavaone od 6 , 8 , 14 i 17 kreveta. U spavaonama se nalaze peći na drva. Kreveti su snabdeveni madracima , jastucima i ćebadima. Pošto nema krevetnine, potrebno je poneti sopstvenu ili koristiti sopstvene vreće za spavanje. U domu se nalazi kupatilo, wc, kao i trpezarija . Dom nema bife , ali se u opremljenoj kuhinji,  mogu skuvati topli napici (ne treba nositi lični pribor i posude za jelo).

-PLAN RUTE

Petak:27.03.2020.

Zrenjanin-Beograd-Požarevac-Petrovac na Mlavi-Ždrelo . Očekivani dolazak je oko 19:30 - 20 h. Smeštaj u domu , slobodne aktivnosti. U 10 h povečerje.

Subota 28.03.2020.

Ustajanje u 7 h , doručak u 8 h i pripreme za akciju.U 9 h predviđen je polazak na planinarsku akciju: od izviđačkog doma 215 mnv , organizovana grupa će krenuti na uspon na Veliki Vukan 825 mnv, gde se stiže za 2 sata usiljenog uspona i pređenih 4 km. nakon pauze, na vrhu će se obrazovati dve grupe.Prvu grupu će činiti polaznici osnovne plkaninarske obuke , koji će se preko manastira Sv.Trojice spustiti do naselja Ždrelo , gde će se po potrebi snabdeti potrepštinama u prodavnici.Ako uslovi dozvole , grupa će svratiti do toplog izvora banje Ždrelo na kupanje i dalje nastaviti do doma . Ukupna dužina staze je oko 13 km.Po dolasku u izviđački dom , biće organizovan pismeni test.

Druga grupa će se spustiti na sedlo , pa popeti na  Mali Vukan 732 mnv ,a potom sledi spust preko Kudeline tvrđave do česme 4 lule 176 mnv u Gornjačkoj klisuri.Ovaj deo staze je eksponiran i težak (strma staza , hod po grebenu i litici .

Kasni ručak sa domaćinima iz Planinarskog društva "Gornjak" , predviđen je nakon završetka testa i dolaska druge grupe u dom (oko 16-17 h).Slede slobodne aktivnosti i planinarsko veče.

Nedelja 29.03.2020.

Ustajanje u 7 h , doručak u 8 h , polazak u 9h , autobusom do manastira Gornjak 174 mnv. Sledi pokazna vežba na obezbeđenom planinarskom putu (via ferata). Nakon toga će se grupa kretati preko Ježevca 675 mnv , do doma. Ukupna dužina staze je oko 13 km.Sledi uređenje doma , pakovanje i polazakak za Zrenjanin od 15 h.

U slučaju, da zbog vremenskih ulova možemo za planinarenje iskoristiti samo jedan, od predviđena dva dana , onda će tura krenuti od doma do Velikog Vukana i nastaviti do manastira Gornjak. Posle pokazne vežbe na obezbeđenom planinarskom putu (via ferata), jedna grupa će se autobusom vratiti do Ždrela , dok će druga nstaviti pešačenje preko Ježevca do doma.

Napomena za zainteresovane:oko 9 km od izviđačkog doma , na 5 minuta hoda od manastira Gornjak nalazi se ferata do Kudeline tvrđave ukupne dužine od 1100 m , sa visinskom razlikom od 330 m . Postavljene su sajle u ukupnoj dužini od 400 m , bez gazišta. Ferata se može preći za 3 - 4 h. Od Kudeline tvrđave se može spustiti do česme 4 lule u Gornjačkoj klisuri strmom stazom koja se može preći za oko 1 h. Korišćenje ferate je besplatno i samo za psihofizički spremne, sa potrebnom opremom, uz prethodnu prijavu u restoranu "Kod Rajka" koji se nalazi preko puta polazišta. Kod Planinarskog društva Gornjak , moguće je uz prethodnu najavu , iznamljivanje obavezne opreme za korištenje   ferate (kaciga , penjački pojas i set fv) po ceni od 1200 din.

 

Cena na bazi 50 učesnika :2700 din

                       40 učesnika :3000 din

U cenu je uključen prevoz do Ždrela i nazad i do manastira Gornjak , dva noćenje u izviđačkom domu , doručak i ručak u subotu i doručak u nedelju

Akontacija u iznosu 1500 din uplaćuje se gotovinom na sastancima kluba u Makedonskoj 11 , svakog utorka od 19-20 h , najkasnije do 27.03.2020.

-akontacije se primaju do popune mesta

-u slučaju odustajanja akontacija se vraća, samo ako se nađe zamena

-u slučaju otkazivanja akcije , akontacija se vraća na sastanku kluba

-opšte:vodič zadržava pravo izmene plana

            svako nastupa na sopstvenu odgovornost

            učesnici su dužni da potpišu izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti

Vodič: Milan Milojević (MB470)

mob.tel.062/264-970