Interesovanje građana Velikog Bečkereka za osnivanje Društva čiji će cilj biti unapređenje izletniškog turizma, uponavanje lepote naše zemlje i njenih kulturno-istorijskih osobenosti i spomenika, razvijanje ljubavi prema prirodi i uključenje stranaca javlja se dosta rano.

Logo KP Zrenjanin

Samo od želja do realizacije, put je dug i obasut poteškoćama. Posle osnivanja Planinarsko-turističkog društva "Fruška gora" u Novom Sadu 1924. godine, stekli su se povoljne okolnosti da se i u našem gradu nešto konkretnije uradi u vezi sa tim. Želja građanstva bila je velika, i lično je gradonačelnik, gospodin Bogoljub Aleksić, agitovao za otvaranje filijale turističkog biroa "Putnik", pa se obratio Aleksandru Bojoru, članu novosadske "Fruške Gore", da u gradu pokuša sa osnivanjem podružnice Društva. Interesovanje je bilo veliko, bez javnog poziva, i za samo nekoliko dana, za prijem u članstvo, javilo se preko 200 lica.

Osnivačka Skupština podružnice Društva "Fruška Gora" u Velikom Bečkereku održana je 27. aprila 1927. godine u Velikoj sali Županijske zgrade. Obrazovana je grupa za izbor članova Uprave u koju su ušli: Bogoljub Aleksić, Miloš Stefanović, Josif Podgradski, dr Zoran Kamenković, dr Imre Varadi, Nikola Bešlić, Šandor Bajor i dr Boža Ankić. Za predsednika je izabran Nikola Kostić, direktor Naradne banke, za podpredsednika dr Pera Erdeljan, za sekretara dr Dušan Bratić i za blagajnika Mikloš Feldeš. Nadzorni odbor činili su: Kamenko Rakidžić, Krunislav Todorov i dr Dragutin Petrović.

Poslednji podaci o radu podružnice Društva "Fruška Gora" u Petrovgradu, pred njeno gašenje, potiču iz 1940. godine.

Po završetku Drugog svetskog rata, čim su se prilike u našem gradu sredile i život počeo da se odvija svojim normalnim tokom, javlja se interes građanstva za turizam i planinarenje. Prve korake za osnivanje Društva planinara u Zrenjaninu učinili su Svetislav Gojkov i Andija Čat.

Nastavnik gimnazije Dragoljub Atanacković od 22. do 27. aprila 1951. godine radi na osnivanju inicijativnog odbora, koji će izvršiti pripreme za osnivačku skupštinu. Odbor je odmah osnovan, a prvi članovi su ujedno i osnivači našeg Planinarskog društva, a to su bili: Pavle Drobac, Dragoljub Atanacković, Bogdanka Ignjić, Svetislav Gojkov, Vida Živanović, Stevan Komljenović, Ivan Istrat, Margita Vereb, Angelina Kojić, Stevan Bukač i Anželija Mijucin.

Osnivačka skupština Planinarskog društva "Zrenjanin" održana je 3. juna 1951. godine u zgradi Potpune (srpske) gimnazije u Zrenjaninu.