Carska bara

Klub planinara “Zrenjanin” iz Zrenjanina poziva Vas da učestvujete na tradicionalnoj akciji

29. SUSRET PLANINARA “CARSKA BARA-2021”

Susret se održava na lokalitetu Specijalnog prirodnog rezervata ptica močvarica “Stari Begej-Carska bara” koji je udaljen 15 km od Zrenjanina, u pravcu Beograda. Lokalitet spada pod zaštitu prirode od 1. do 3. nivoa.


Mesto održavanja: pristanište-Stari Begej Vreme održavanja:20.06.2021.-nedelja
U okviru susreta određene su sledeće aktivnosti:

17. pešačko-biciklistički maraton “Banatski ritovi” u dužini od 15 km, sa vodičem. Trasa: pristanište – Carska bara – selo Belo Blato – obodom jezera “Koča” - mlin – pristanište Otvoreno planinarsko orijentaciono takmičenje KUP Carska Bara Pešačka tura: pristanište – vidikovac “Carska bara” u dužini od 7 km sa vodičem 4. kolo Vojvođanske treking lige 2021, start i cilj – pristanište, staze (mali maraton 15.2 km , srednji maraton 20.4 km; veliki maraton 30.1 km)

PROGRAM SUSRETA
nedelja 20.06.2021. godine
- do 9:30 - doček gostiju
- do 09:20 - prijave za vojvođansku treking ligu
- 09:30 - start takmičara Vojvođanske treking lige
- 09:45 - otvaranje susreta
- 10:00 - polazak na stazu pešačkog maratona 15 km
- 10:30 - polazak na pešačku turu do vidikovca 7 km
- 12:00 - planinarsko orijentaciono takmičenje KUP Carska Bara
- 15:00 – podela zahvalnica učesnicima
- 15:30 - druženje i zabava na sletištu
- Zatvaranje akcije i ispraćaj gostiju

Specijalni rezervat prirode “Stari Begej - Carska bara” smešten je na aluvijalnoj ravni Begeja i Tise.


Kažu da je Austro-ugarski prestolonaslednik, car Ferdinand, tuda lovio, pa otuda naziv „Carska“. Kompleks od 1.676ha čini korito Starog Begeja, Carska Bara, Tiganjica, Zegmenjica, Mala Bara, Perleska bara i okolni rit.

Carska Bara kao prirodni rezervat predstavlja stanište za 240 retkih vrsta ptica, od kojih su 130 stanarice, a 110 selice, zbog čega ovaj rezervat predstavlja jednu od najznačajnijih stanica u Evropi. Kako je to jedno od važnih odmorišta na migracionom putu ptica selica, neke vrste tu borave svega desetak dana, a neke, poput divljih gusaka iz Sibira, tu i zimuju.

Na Carskoj bari se gnezdi svih osam vrsti čaplji, tako da je čaplja postala zaštitni znak rezervata. U bogatoj i raznovrsnoj koloniji ptica sreću se i druge vrste, kao na primer pelikan, liska, orao belorepan, livadske i močvarne eje, kormoran, kopci i dr.

U mozaičnom rasporedu šumske, livadske, stepske i močvarne vegetacije svoje stanište pronašle su i neke retke i zaštićene vrste biljaka: beli i žuti lokvanj, slatinska palamida, gorocvet, močvarna orhideja, orašak, sočovica, žabogriz i dr.

Opšte napomene


1. Za učesnike koji dolaze u subotu, u blizini sletišta nalazi se hotel “Sibila” (1800-2350 din noćenje) tel: 023/884-649 Smeštaj u domaćoj radinosti u Belom Blatu (500-600 din noćenje) mob.tel.063/502-302
2. Prevoz do sletišta - ne postoji redovan autobuski prevoz nedeljom Jedina opcija je taxi prevoz po ceni 50din/km Učesnici koji dolaze sopstvenim prevozom iz Zrenjanina treba da kod restorana “Trofej” (na putu Zrenjanin- Beograd, posle Stajićeva, a pre Perleza), skrenu levo prema lokalitetu. Grupe koje dolaze autobusima, mini-busevi (poželjno je i za automobile), svoja vozila treba da ostave na parkingu ispred hotela Sibila.
3. Vođe grupa su obavezne da prijave svoje članove po dolasku službi za doček gostiju i da vode računa o njima. Obavezno je pridržavati se Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarske akcije.
4. Svi učesnici koji polaze na stazu, obavezno da ponesu zaštitu za glavu (šešir, kapa ili marama), kao i rezervnu vodu. Isto se traži kao preventiva protiv sunčanice, pošto su staze izložene suncu (bez hlada).
5. Organizator obezbeđuje pečat akcije za pojedince, kao i zahvalnice za klubove i društva.
6. Za najbolje u orijentacionom takmičenju obezbeđene su medalje.
7. Takmičari Vojvođanske treking lige plaćaju kotizaciju od 300,00 dinara. Učesnici dobijaju učesničku knjižicu sa mapom sa ucrtanim stazama marotona i opisom staza, bedž lige i flašicu vode. Svaki učesnik vojvođanske treking lige koji uspešno savlada stazu dobija diplomu. Troje prvoplasiranih u muškoj i ženskoj konkurenciji, u četiri starosne kategorije na svakoj stazi dobijaju medalje.
8. Prijave za učešće na akciju slati na adresu: KP „Zrenjanin”, Makedonska 11, 23000 Zrenjanin, do 18.06.2021. godine na e-mail: office@kpzrenjanin.org.rs; sajt: www.kpzrenjanin.org.rs ili na telefon organizatora.
9. Svi učesnici nastupaju na sopstvenu odgovornost, shodno Pravilniku o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti
10. Strogo je zabranjeno bacanje otpada u prirodu. Na kontrolnim tačkama će biti postavljene vreće za odlaganje smeća.
Vladimir Vukojević 064/2322651 Ova akcija se realizuje zahvaljujući pomoći Planinarskog saveza Srbije, Planinarskog saveza Vojvodine, Ministarstva za omladinu i sport , Sporskog saveza Srbije, RG”Ečka” i grada Zrenjanina. VIDIMO SE NA CARSKOJ BARI Organizacioni odbor KP”Zrenjanin”