Stazama Tarskih pejzaža

Obaveštenje o osnovnoj planinarskoj obuci
February 3, 2023
Obaveštenje za polaznike osnovne planinarske obuke
February 23, 2023
Prikaži sve:

Planina Tara
31.03-02.04.2023.
Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida. Prosečna nadmorska visina planine Tare je 1200m. Najviši vrh je Kozji rid sa 1591m. Pripada grupi podrinjskih planina tj. Starovlaško-raške planine. Planinu Taru i sa njeninim delovima fizičko geografsko područje sačinjava i Veliki Stolac 1673 mnv. koji se nalazi u Republici Srpskoj i istovremeno je najviši vrh ovog područja. Naš poznati botaničar Josif Pančić je na ovoj planini 1875 godine otkrio edemsku vrstu četinara koja je nazvana Pančićeva omorika. Tara predstavlja planinu koja se može pohvaliti netaknutim prirodnim lepotama, nepreglednim šumama, veličanstvenim kanjonom reke Drine, veštačkim jezerima kao i raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom.

Vidikovac Sjenič Veliki Stolac
PLAN AKCIJE:
Petak 31.03.2023
Polazak autobusom sa starih pijaca u 16.30h
(doći 15min ranije).
Pravimo kraće usputne pauze.
Oko 20.30h stižemo u Planinarski dom Rastište,rasporedjujemo se po sobama ,zatim sledi druženje i odmor.
Subota 01.04.2023
U 06.00 ustajanje,doručak i priprema za polazak na akciju u 07.00h
Prevozom idemo do Predovog krsta koji se nalazi na 7km od doma i naše polazne tačke za pešačku turu.
Prvo obilazimo najinteresantniji vidikovac Sjenič koji se nalazi na 1444mnv. Sa vidikovca se pruža lep pogled na klisuru Dervente i jezero Perućac. Od vidikovca nastavljamo prema najvišem vrhu planine Tare,Veliki Stolac 1675mnv koji se nalazi u Republici Srpskoj. Ukoliko bude vremena u povratku ćemo popeti i najviši vrh Tare u Srbiji Kozji Rid 1591mnv.
Kružna staza. Dužina staze je 19 km. Vreme na akciji sa pauzama umerenim hodom je 7h. Po povratku druženje i odmor.
Nedelja 02.04.2023
U 06.00 ustajanje,doručak. Pakujemo sve stvari u prevoz. Polazak na akciju je u 07.00h. Prevozom ponovo idemo do Predovog Krsta. Uzimamo samo stvari koje su nam potrebne za akciju.Od predovog Krsta krećemo ka Bilješkim stenama 1225mnv.Bilješka stena se nalazi na samoj ivici kanjona i tu je stanište Pančićeve omorike (Kraljica Tare) takođe obilazimo i kućicu gde je snimljen film “Ptice koje ne polete” Dužina staze je 12km. Vreme umerenim hodom sa pauzama je 4h.
Oko 13h smeštamo se u prevoz i krećemo za Zrenjanin. Usput ćemo posetiti i Manastir Rača iz
XIII veka zadužbina kralja Dragutina. U povratku planiran ručak u restoranu. Okvirno vreme dolaska u Zrenjanin je oko 21h.

Staza je srednje teška. Na akciji mogu učestvovati samo članovi OPO sa planinarskom markicom za tekuću godinu. Prilikom prijave navesti naziv društva,broj planinarske kartice i markice.
OPREMA ZA AKCIJU:
Standardna planinarska odeća i obuća u zimskim uslovima i u skladu sa vremenskim prilikama. Slojevito oblačenje. Debljina će zavisiti od spoljašnje temperature i vremenskih uslova na dan izvođenja. Zaštita od kiše i sunca. Planinarski štapovi, kapa, kamašne, rukavice, čeona lampa, ranac sa presvlakom, sendvičima, grickalicima i vodom na dan izvođenja akcije.
DOKUMENTA:
Lična karta, članska kartica, zdravstvena kartica.
ISHRANA :
Svaki učesnik snosi troškove lične ishrane. U rancu poneti hranu ,za višednevni boravak u prirodi i domu,postoji mogućnost organizovane večere posle prvog dana akcije ili iz ranca.
PREVOZ : autobusom
KOTIZACIJA : 6.500,00
Kotizacija obuhvata: Organizacione troškove, putne troškove,putarine i troškove vođenja na stazi, dva noćenja u planinskom domu Rastište.
Rok za prijavu do 21.03.2023 godine uz uplatu akontacije od 3.600,00 dinara. Uplatu akontacije treba izvršiti na račun kluba: 325-9500600046709-88
Svrha uplate: Akcija Tara
Primalac: KP “Zrenjanin” Zrenjanin, Makedonska 11
23000 Zrenjanin
.Dokaz o uplati dostaviti vodiču.
U slučaju odustajanja,potrebno je pronaći adekvatnu zamenu,jer se novac ne vraća. Smeštaj je unapred rezervisan i garantovan broj učesnika. Molim da se ne prijavljuju osobe sa posebnim prohtevima,nervozni i nespremni na kompromise.
Prijave isključivo kod Vodiča.
Vodič:
Katarina Aćin MB 887 PSS, UIAA
Mob. 069/120-27-52
Lepo vreme, dobro druženje i planinarenje,želi vam planinski vodič Katarina Aćin i KP Zrenjanin Vidimo se
NAPOMENA :
Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Vodič ima pravo izmene plana ukoliko za tim bude potrebe. Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost. Planinari treba da se ponašaju u skladu sa pravilnikom PSS-a o ponašanju na stazi.
U slučaju da bude procenjeno da planinar iz bilo kog razloga može ugroziti svoju ili bezbednost grupe, polazak na uspon neće biti dozvoljen.
Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu

Više informacija na:
https://drive.google.com/file/d/1H8qgh6xJFCO5qvGj2wlkg71zKPy1bC6C/view